Maya 3D tánc film (8’)

itt: Táncfilm

Juhász Kata koreográfus, Zérczi Attila médiaművész és Guillaume le Grontec operatőr Maya című rövidfilmje Magyarországon az első 3D videotechnikával készült táncfilm.

A mű színpadi előadás térélményét ötvözi a filmvásznon a vágás által lehetővé váló szabad tér- és időkezeléssel.

A film a saját 3D képrögzítési rendszert kifejlesztő Zérczi Attila, az élvonalbeli francia filmművészetből érkezőGuillaume le Grontec operatőr és Guillaume Brunet (César-díjas) világosító, Szilágyi Kornél (azaz Igor Buharov), mint szakmai tanácsadó, valamint a nemzetközi sikerű Rózsavölgyi Zsuzsánna táncművész (ex-Rosas Company), és Juhász Kata rendező-koreográfus együttműködéséből született.

A címbéli „májá szanszkrit szó, és varázslatot jelent. A metafizika azt mondja, hogy ez az egész látható világ varázslat,májá, mert semmi abból, amit az ember érzékeivel tapasztal, nem valóság.” (Hamvas Béla)

A film témája ennek megfelelően a káprázat, az érzéki csalódás, azaz a tapasztalt világ illuzórikus volta, amely a tudatnak köszönhető. Ezt a születés perceinek, vagyis az érzéki ingerek megjelenésén és a tudat ébredésén keresztül, a kortárs tánc, a mozgás nyelvezetével és a technológia segítségével mutatja meg a film.

Több mint 100 éve a technológia segítségével menekültünk a mozi káprázatába, mert arról legalább tudjuk, hogy káprázat. Ez azonban egyre kevésbé képes minket elkápráztatni, miközben a „valóság” sem lett káprázatosabb. Valamit tehát ki kellett találni: egy kápráztató tükröt, amelyben végre magunkra ismerünk, és tanúi leszünk, hogyan lépünk be az illúzió világába. A mozi káprázatán is túl a 3D egy újabb káprázat, mert becsapja a szemünket a technika.

Alkotók:
Rendező: Juhász Kata,
Táncolja: Rózsavölgyi Zsuzsanna
Művészeti tanácsadó: Szilágyi Kornél,
Operatőr: Guillaume LeGrontec,
3 D videotechnika: Zérczi Attila
Fővilágosító: Guillaume Brunet,
Vágó: Zérczi Attila,
Vízi felvételek: Túri János,
Zene: Gergely Attila,
Hangmérnök: Blazsek András
Fénytechnikus: Barna Péter (Hosszú)

További szereplők: Barna Péter, Carlos Rodero, Galambos Csaba, Lóky Tamás, Schiller Kata, Szálteleki Szilvia, Tuba Erzsébet

Producer: Lóky Tamás

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, AULEA Alapítvány, Focus FOX, Balneo Hotel Zsóri Thermal  Wellness, SÍN Kulturális Központ, Túri János

Külön köszönet: Csordás Tamás, Lóky Dénesné, Koós László, Novák Erik, Horváth Csaba/ Forte Társulat
A digitális 3D kópia létrehozója a Focus FOX.

 

Előző;:

Következő

XNXX Mobile