Szoborrá avatom (2013)

itt: Performances

A tánc, az installáció, videómunka, koncert és performansz elemeit magába olvasztó rendhagyó előadás látlelet a közösség, a hatalom, a propaganda és a hitvallás viszonyrendszeréről: egyszerre szertartás, beavatás, rítus.

A Szoborrá avatom című előadás színpadképét Jeff Koons Made in Heaven, Popeye és korábbi, Statuary című sorozata ihlette. A produkcióban látható felfújható játékok mindennapi életterünk szimbólumai, amik egy háromszög alakú erőteret hoznak létre. Mindegyik szimbólum a társadalom egy-egy jellemző attitűdjére utal, a köztük lévő kapcsolat pedig viszonyrendszereinket jelképezi. A táncos és a zenészek ebben a térben játszanak és mozognak, miközben megtalálják, megfogalmazzák saját viszonyukat egymáshoz, a közönséghez, az aktuálisan fennálló hatalomhoz és annak bálványaihoz.

Itt a szoborállítás is állítás. Mint ilyen: lehet igaz és lehet hamis. Ennek megfelelően állhat a szobor helyettünk és állhat közénk.

Itt a szoborállítás is egyfajta állítás. Affirmáció. Nyilvános formájában leginkább az eskü műfajával rokon. Igazsága olykor megkérdőjeleződik. Ez hatással van a nyilvánosságot adó közösség életére.
A szobor ebben az értelemben médium. Egy olyan médium, amelynek társadalmi szerepe mellett esztétikuma van. Ragyogása olyan, mint a szirének éneke.
A szobor bálvány. Eszköz az ideológia avatott és avatatlan szakmunkásainak kezében. Lehet fából, vasból és lehet karikából.
A szobor legméltóbb helye egy gépkocsi orrán van. Egy kilométerkő egy helyet jelöl, egy szobor irányt mutat.

Alkotók:

Koreográfia, tánc: Juhász Kata
Zenészek, zeneszerzők: Márkos Albert, Hock Ernő
Videó: Sztojánovits Andrea
Dramaturgia: Gina Serbănescu
Rendezőasszisztens: Bereczki Csilla
Konzultáns: Lóky Tamás

Külön köszönet: Aleka, Hajdú András, Komenczy Norbert

Támogatók: NKA, EMMI (NEFMI), Fügeprodukció, SÍN Kulturális Központ, Műhely Alapítvány, 4Culture Association, Jardin d’Europe, Aulea Alapítvány, Fügeprodukció, 4Culture Association, Jardin d’Europe

Előző;:

Következő

XNXX Mobile